Podgrzej mleko w małym rondelku - na wolnym ogniu lub przy średniej mocy w kuchence mikrofalowej. Dodaj masło, cukier i sól, od czasu do czasu mieszając. Masło musi całkowicie się rozpuścić. Gotową masę pozostaw do wystygnięcia.
Do miski włóż ostudzoną mieszankę mleka, jajka oraz drożdży. Później stopniowo dodawaj mąkę - po 1 szklance na raz, cały czas mieszając. Mieszaj wszystko, aż do powstania miękkiego, gładkiego ciasta.
Ciasto przełóż do natłuszczonego pojemnika, przykryj i odstaw w miejscu wolnym od przeciągów, aż do wyrośnięcia (ok. 1 - 1 ½ h).
Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj je na płasko na kształt prostokąta.
Suszone owoce zmiksuj. Włóż je do miski razem z cynamonem, cukrem, orzechami oraz skórką. Wszystko razem wymieszaj.
Posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem, zostaw pasek nieco większy niż 1 cm wzdłuż jednej z długich krawędzi (aby mieć potem miejsce na sklejenie ze sobą ciasta).
Na posmarowaną część ciasta równomiernie nałóż przygotowane nadzienie.
Delikatnie zwiń ciasto z nadzieniem w formę rolady i zlep na końcu nieposmarowaną masłem część ciasta. Na koniec złącz ze sobą dwa boki rolady, tak aby ciasto tworzyło idealne koło.
Przykryj ciasto i zostaw na ok 30-40 min w celu ponownego wyrośnięcia.
Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Orzechy pokrój i opiecz na patelni. W tym czasie też nagrzej piekarnik do 180 stopni. Udekoruj z wierzchu ciasto wedle uznania kandyzowanymi wiśniami lub skórką pomarańczową oraz orzechami. Piecz przez 25-30 minut. Po pierwszych 15 min luźno przykryj ciasto folią aluminiową. Smacznego!
Dodaj komentarz