Tarta z morelami

Tarta z morelami to słodki owocowy deser. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jeśli planujesz imprezę na świeżym powietrzu, koniecznie przygotuj ten deser dla swoich gości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 250 g mąki tortowej
  • - 130 g masła
  • - 35 g cukru pudru
  • - ok 1/5 – 1/4 szklanki zimnej wody

Masa

  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 2 jajka duże
  • - 3 łyżki cukru pudru
  • - 10-12 moreli
  • - 3 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo

  • - ok. 100 g ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, cukier i masło zagniatamy na kruche ciasto. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę do lodówki znowu na pół godziny.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Formę z ciastem wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy np. ryż do obciążenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.



Krok 4

Morele myjemy i kroimy na pół. Układamy je na upieczony spód ciasta



Krok 5

Morele myjemy i kroimy na pół. Układamy je na upieczony spód ciasta



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.