Tarta z morelami to słodki owocowy deser. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jeśli planujesz imprezę na świeżym powietrzu, koniecznie przygotuj ten deser dla swoich gości.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Mąkę, cukier i masło zagniatamy na kruche ciasto. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę do lodówki znowu na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Formę z ciastem wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy np. ryż do obciążenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.
Morele myjemy i kroimy na pół. Układamy je na upieczony spód ciasta
Morele myjemy i kroimy na pół. Układamy je na upieczony spód ciasta
Dodaj komentarz