ciasto ucierane z mirabelkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 500 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3\4 szklanki cukru,
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyzki gestej śmietany Łaciate,
  • 3 jajka,
  • 100 g oleju,
  • sok z połowy cytryny,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1\2 kg zółtych mirabelek,
  • cukier po posypania mirabelek przed pieczeniem w celu utworzenia słodkiej skorupki na owocach,
  • cukier puder na wierzch ciasta po upieczeniu

Przygotowanie

Krok 1

. Mirabelki obłukac, powyjmować z nich pestki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z cukrami, dodać jogurt, smietanę, olej, jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny wymieszac. Dodac makę przesianą z proszkiem , całosc połaczyc .Nie mieszac zbyt długo tylko do połaczenia sie składników , wtedy ciasto nie będzie za ciężkie. Forme wsmarować tłuszczem, oprószyć maka. Wyłozyc ciasto, poukładać mirabelki bez pestek dość gęsto , jedna koło drugiej ,delikatnie je wtapiając w ciasto. Owoce posypać cukrem by utworzyła się słodka skorupka.Piec w temp 180 s c przez około 40 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lecz niekoniecznie , smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.