Grillowany filet z kurczaka z cytryną, oliwkami i ziołami

Delikatna, lekko cytrynowa pierś z kurczaka podana z oliwkami i ziołami to przepis na idealnego grilla w gronie najbliższych. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa, która posmakuje każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka,
  • -2 cytryny,
  • -10 zielonych oliwek,
  • -1 natka pietruszki,
  • -6 listków bazylii,
  • -½ łyżeczki soli,
  • -1 łyżeczka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki, tworząc cieńsze płaty.



Krok 2

Sok z 1 cytryny wyciskamy, dodajemy sól. Kilka lisków bazylii i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do soku z cytryny. Dodajemy również olej. Tak przygotowaną marynatą nacieramy filety. Odstawiamy na 10 minut.



Krok 3

Drugą cytrynę kroimy na plasterki. Filety przekładamy na rozgrzany ruszt, na mięso kładziemy plasterki cytryny i całość grillujemy, aż filety będą miękkie.



Krok 4

Podajemy z pokrojonymi oliwkami, listkami natki pietruszki i bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.