Pyszne tartaletki pełne karmelu z orzechami. To deser idealny dla miłośników karmelu. Sprawdzi się także na uroczystość.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6-8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
W misce wyrabiamy mąkę z jajkiem. Dodajemy pokrojone masło i cukier puder. Zagniatamy i formujemy kulę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
W garnku podgrzewamy masło, cukier i miód cały czas mieszając. Podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodajemy szczyptę soli, masło orzechowe, ekstrakt, posiekane orzechy oraz śmietankę Łaciatą. Całość mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze śmietanki Łaciatej.
Podpieczone tartaletki wyjmujemy i wypełniamy je masą karmelową z orzechami. Następnie wkładamy znów do piekarnika na 5 minut.
Dodaj komentarz