Tartaletki z karmelem i orzechami

Pyszne tartaletki pełne karmelu z orzechami. To deser idealny dla miłośników karmelu. Sprawdzi się także na uroczystość.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%
  • około 300 g orzechów, posiekanych (grubo) – pół na pół migdałów i orzechów włoskich
  • odrobina masła do posmarowania foremek

Przygotowanie

Krok 1

W misce wyrabiamy mąkę z jajkiem. Dodajemy pokrojone masło i cukier puder. Zagniatamy i formujemy kulę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.



Krok 3

W garnku podgrzewamy masło, cukier i miód cały czas mieszając. Podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodajemy szczyptę soli, masło orzechowe, ekstrakt, posiekane orzechy oraz śmietankę Łaciatą. Całość mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze śmietanki Łaciatej.



Krok 4

Podpieczone tartaletki wyjmujemy i wypełniamy je masą karmelową z orzechami. Następnie wkładamy znów do piekarnika na 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.