Ciasto z buraka

Niskokaloryczne, zdrowe i pyszne ciasto z buraka. Oryginalny deser dla całej rodziny, który dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Fit

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g startych surowych buraków
  • - 80 g zmielonych otrębów
  • - 25 g kakao
  • - 1 jajko
  • - 2 białka
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżka słodziku
  • - aromat migdałowy
  • - proszek do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Buraki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich kakao, jajko i białka. Dodajemy otręby i proszek do pieczenia. Blendujemy.



Krok 2

Masę przekładamy do formy z papierem do pieczenia.



Krok 3

Pieczemy w piekarniku przez ok. 35 min.



Krok 4 

Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia. Posypujemy je cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.