Pizza (zdrowsza wersja)

Autor:

Kudłata

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na pizzę

  • 1,5 szklanki mąki z cieciorki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta na pizzę

Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki.



Przygotowanie sosu pomidorowego

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i stawiamy go na gaz. Dusimy składniki przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po 10 minutach zdejmujemy garnek z gazu i lekko studzimy sos. Następnie miksujemy sos blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.





Skład składników

Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.