Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do zamrażalnika.
W garnku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód, co chwile mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy! Następnie studzimy. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160 stopni C termoobieg lub 180 stopni C bez termoobiegu przez ok. 20 min. Upieczone ciasto studzimy i odcinamy wierzch.
Do wysokiej misy wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, miękkie masło, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę, po 1 jajku, mieszamy do uzyskania kremowej masy. Gotową masę równo rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Na tarce ścieramy kruche ciasto wyciągnięte z zamrażalki i równo rozprowadzamy na wierzchu sernika. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C bez termoobiegu i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 25min.
Ciasto możesz udekorować lukrem i wzorkami z czekolady
Dodaj komentarz