Sernik piernikowy

Autor:

Magda EM

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 żółtko

SPÓD PIERNIKOWY

  • 180 g masła Łaciate i trochę do posmarowania blaszki
  • 140 g czekolady deserowej
  • 100 g miodu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu sernikowego Łaciatego
  • 150 g cukru
  • 50 g masła Łaciatego (musi być miękkie)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku (1 opakowanie)
  • 200 ml śmietanki UHT 30% Łaciatej
  • 4 jajka

Przygotowanie

KRUCHE CIASTO

Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do zamrażalnika.



SPÓD SERNIKOWY

W garnku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód, co chwile mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy! Następnie studzimy. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu przez ok. 20 min. Upieczone ciasto studzimy i odcinamy wierzch.



MASA SEROWA

Do wysokiej misy wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, miękkie masło, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę, po 1 jajku, mieszamy do uzyskania kremowej masy. Gotową masę równo rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Na tarce ścieramy kruche ciasto wyciągnięte z zamrażalki i równo rozprowadzamy na wierzchu sernika. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C bez termoobiegu i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 25 min.



Wskazówki

Ciasto możesz udekorować lukrem i wzorkami z czekolady



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.