Ciasto z galaretkami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • sól 1 szczypta

Poncz:

  • woda 1/4 szk
  • sok z cytryny 2 łyżki

Warstwa zielona:

  • zielony sok typu Kubuś 700 ml
  • budyń śmietankowy 2 szt

Warstwa z galaretkami:

  • śmietanka 36 % Łaciata 500 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • galaretka o smaku owoców leśnych 1 szt
  • galaretka pomarańczowa 1 szt

Wierzch:

  • galaretka cytrynowa 1 szt

Przygotowanie

Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec zmniejszyć na minimum obroty miksera i dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.



Warstwa zielona:

Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki soku, resztę soku zagotować. Do gotującego się soku dodać budynie, zagotować i od razu wyłożyć na biszkopt. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.



Warstwa z galaretkami:

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Galaretkę o smaku owoców leśnych również rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i miksować do momentu połączenia się składników. Dodać galaretki, delikatnie wymieszać i wyłożyć na warstwę zieloną. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.



Wierzch:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta i całość schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.