Kremowy makaron czosnkowy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1/2 szklanki tartego sera Jantar
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok, zachowując trochę wody z gotowania.



Krok 2

W dużej patelni roztop masło na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć, ale nie będzie zrumieniony.



Krok 3

Na patelnię dodaj śmietankę i doprowadź ją do lekkiego wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.



Krok 4

Dodaj ser Jantar i mieszaj, aż się rozpuści i sos będzie gładki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.



Krok 5

Dodaj ugotowany makaron do sosu i dobrze wymieszaj, aby makaron będzie równomiernie pokryty sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę zachowanej wody z gotowania makaronu.



Krok 6

Makaron podawaj od razu, posypany świeżą natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.