Ciasto z musem owocowym

Autor:

Śnieżynka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek). Wsypać galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Do drugiego garnka wsypać truskawki bez szypułek, wlać 700 ml wody, gotować 3-4 minuty. Dodać galaretki truskawkowe, wymieszać i zmiksować. Pozostawić w chłodnym miejscu. 3 szkl mleka zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną. Doprawić do smaku odrobiną aromatu cytrynowego, oziębić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub kwadratową tortownicę o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Na zimny biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć tężejące mleko i znów odłożyć do lodówki. Gdy mleko stężeje wyłożyć mus truskawkowy i posypać pokruszonymi biszkoptami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szkl. mleka Łaciate
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • Aromat cytrynowy
  • 2-3 biszkopty

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody i gotować do miękkości (nie rozgotować jabłek).



Krok 2

Wsypać galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.



Krok 3

Do drugiego garnka wsypać truskawki bez szypułek, wlać 700 ml wody, gotować 3-4 minuty. Dodać galaretki truskawkowe, wymieszać i zmiksować. Pozostawić w chłodnym miejscu.



Krok 4

3 szklanki mleka zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną. Doprawić do smaku odrobiną aromatu cytrynowego, oziębić w lodówce.



Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukru waniliowego. Następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku.



Krok 6

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub kwadratową tortownicę o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut.



Krok 7

Na zimny biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć tężejące mleko i znów odłożyć do lodówki. Gdy mleko stężeje wyłożyć mus truskawkowy i posypać pokruszonymi biszkoptami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.