Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek). Wsypać galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Do drugiego garnka wsypać truskawki bez szypułek, wlać 700 ml wody, gotować 3-4 minuty. Dodać galaretki truskawkowe, wymieszać i zmiksować. Pozostawić w chłodnym miejscu. 3 szkl mleka zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną. Doprawić do smaku odrobiną aromatu cytrynowego, oziębić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub kwadratową tortownicę o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Na zimny biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć tężejące mleko i znów odłożyć do lodówki. Gdy mleko stężeje wyłożyć mus truskawkowy i posypać pokruszonymi biszkoptami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody i gotować do miękkości (nie rozgotować jabłek).
Wsypać galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Do drugiego garnka wsypać truskawki bez szypułek, wlać 700 ml wody, gotować 3-4 minuty. Dodać galaretki truskawkowe, wymieszać i zmiksować. Pozostawić w chłodnym miejscu.
3 szklanki mleka zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną. Doprawić do smaku odrobiną aromatu cytrynowego, oziębić w lodówce.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukru waniliowego. Następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub kwadratową tortownicę o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut.
Na zimny biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć tężejące mleko i znów odłożyć do lodówki. Gdy mleko stężeje wyłożyć mus truskawkowy i posypać pokruszonymi biszkoptami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj komentarz