Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć szybko w jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj nieco zimnej wody. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, wyłóż nim okrągłą formę do pieczenia, nakłuj spód kilkakrotnie widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
Dynię przekrój na pół, usuń włókna oraz pestki, obierz i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze piekarnika i skrop olejem słonecznikowym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut (do miękkości), następnie ostudź i zmiksuj na puree przy pomocy blendera.
Ciasto w blaszce zapiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudź.
Cukier połącz z pozostałymi przyprawami. Jajka zmiksuj, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj około 2 szklanki puree dyniowego, miód oraz oba rodzaje śmietany i połącz składniki.
Masę wylej na zapieczony spód i piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Zimną śmietankę kremówkę połącz z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem i ubij na puszysty krem. Wyłóż na schłodzony placek, posyp grubo posiekanymi orzechami laskowymi i podawaj. Smacznego!
Dodaj komentarz