Placek dyniowy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • ½ szklani mąki z orzechów laskowych
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • miąższ z 1 dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ½ szklanki śmietany Łaciata 18%
  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 30%

Dekoracja:

  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36%
  • ¼ szklanki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć szybko w jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj nieco zimnej wody. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, wyłóż nim okrągłą formę do pieczenia, nakłuj spód kilkakrotnie widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Dynię przekrój na pół, usuń włókna oraz pestki, obierz i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze piekarnika i skrop olejem słonecznikowym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut (do miękkości), następnie ostudź i zmiksuj na puree przy pomocy blendera.
Ciasto w blaszce zapiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudź.



Krok 3

Cukier połącz z pozostałymi przyprawami. Jajka zmiksuj, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj około 2 szklanki puree dyniowego, miód oraz oba rodzaje śmietany i połącz składniki.



Krok 4

Masę wylej na zapieczony spód i piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.



Krok 5

Zimną śmietankę kremówkę połącz z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem i ubij na puszysty krem. Wyłóż na schłodzony placek, posyp grubo posiekanymi orzechami laskowymi i podawaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.