ciasto ze śliwkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1\2 kg śliwek
  • 150 g masła Łaciate
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo lub cukier waniliowy
  • kruszonka:
  • 2 czubate łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Śliwki umyć, przekroić na ósemki, oczyścić z pestek.



Krok 2

Miękkie masło utrzeć (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać kolejno po jednym jajku. Mąkę należy następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Miksować krótko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć w nim ósemki śliwek przecięciem do góry. Kruszonkę zagnieść ze składników i posypać nim wierzch ciasta - ja rwałam kawałki rekami i rzucałam na wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40-45 min. w temp, 170-180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.