Owocowa sałatka z kulkami

Autor:

Monika Och

Kulki serowe-płatki migdałowe siekamy drobno nożem. Biszkopty mielimy blenderem, dodajemy kawę i ponownie miksujemy. Całość łączymy z serkiem oraz cukrem pudrem.Masę schładzamy i rękoma formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych płatkach migdałowych. Przygotowane kuleczki układamy na talerzyku, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę Przygotowujemy sos. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy energicznie aż powstanie gładka masa. Na koniec dolewamy kawę i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowy sos przelewamy do miseczki. Borówki, maliny i brzoskwinię, truskawki układamy naprzemiennie na talerzach razem z kulkami serowymi, dekorujemy listkami mięty i podajemy z sosem czekoladowym najlepiej jeszcze lekko ciepłym.

Danie: Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Kulki serowe:

  • 80-100 g płatków migdałowych
  • 150 g serka
  • 8 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 20 g cukru pudru (1 łyżka z górką)
  • 3 łyżki zaparzonej kawy

Sos:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 3 łyżki zaparzonej kawy

Sałatka:

  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka borówek
  • 1 brzoskwinia
  • 30 dkg truskawek

Dodatkowo:

  • Listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Kulki serowe

Płatki migdałowe siekamy drobno nożem. Biszkopty mielimy blenderem, dodajemy kawę i ponownie miksujemy. Całość łączymy z serkiem oraz cukrem pudrem.Masę schładzamy i rękoma formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych płatkach migdałowych. Przygotowane kuleczki układamy na talerzyku, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.



Sos

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy energicznie, aż powstanie gładka masa. Na koniec dolewamy kawę i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowy sos przelewamy do miseczki.



Sałatka

Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Borówki, maliny, brzoskwinię i truskawki układamy naprzemiennie na talerzach razem z kulkami serowymi, dekorujemy listkami mięty i podajemy z sosem czekoladowym najlepiej jeszcze lekko ciepłym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.