Ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka miodu z czubkiem
  • 50 gram masła Łaciate
  • 1 - 2 łyżeczki mąki ryżowej
  • Pozostałe składniki:
  • 30 dag śliwek węgierek
  • 2 garście bułki tartej do podsypania
  • blaszka 24 x 24
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki. Jeśli jest za rzadka dosypujemy trochę mąki. Śliwki myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą i układamy w rzędach śliwki (skórką do dołu). Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty oraz cząstkami śliwek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.