Piekarnik nastawić na 170 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka drobno zmielić i wysypać do miski. W rondelku rozpuścić masło i dolać do ciastek, połączyć. Masę wyłożyć do formy i dobrze ugnieść spód.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić za pomocą miksera, następnie dodawać po jednym żółtku, dodać cukier i dokładnie miksować do połączenia składników w gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.
Twaróg odsączyć z wody, dodać do masy maślanej i wymieszać za pomocą miksera, następnie dodać wanilię, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Połączyć masę z ubitymi białkami za pomocą szpatułki, delikatnie mieszając do połączenia.
Przygotować formę do kąpieli wodnej - wlać do niej wrzątek i wstawić na dno piekarnika. Masę serową przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik do częściowego przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Dodaj komentarz