Sernik waniliowy z owocami sezonowymi

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150g ciasteczek owsianych
  • 60 g roztopionego masła Łaciate
  • 1 kg twarogu
  • 250 g masła Łaciate
  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 200 g owoców ( borówki, maliny, truskawki)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawić na 170 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka drobno zmielić i wysypać do miski. W rondelku rozpuścić masło i dolać do ciastek, połączyć. Masę wyłożyć do formy i dobrze ugnieść spód.



Krok 2

Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić za pomocą miksera, następnie dodawać po jednym żółtku, dodać cukier i dokładnie miksować do połączenia składników w gładką masę. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.



Krok 3

Twaróg odsączyć z wody, dodać do masy maślanej i wymieszać za pomocą miksera, następnie dodać wanilię, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Połączyć masę z ubitymi białkami za pomocą szpatułki, delikatnie mieszając do połączenia.



Krok 4

Przygotować formę do kąpieli wodnej - wlać do niej wrzątek i wstawić na dno piekarnika. Masę serową przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik do częściowego przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.