Ciasto zebra ze skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 średnich jajek
  • 250 g cukru
  • 400 dag mąki pszennej tortowej
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • czekolada
  • biały lukier

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej.



Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodaj po 1 żółtku. Następnie miksuj na mniejszych obrotach i dodawaj na przemian mąkę, olej i wodę z mlekiem.



Krok 3

Po wyczerpaniu wszystkich składników ciasto podziel na 2 części. Jedną część wymieszaj z kakao i aromatem rumowym. Jasne ciasto wymieszaj ze skórką pomarańczową.
Ciasto wykładaj na przemian jasne i ciemne do jednej dużej lub 2 mniejszych foremek keksowych. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz, aż do suchego patyczka - około 40-45 minut. Smacznego!



Wskazówki

Ciasto ozdób według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.