Ciasto zebra ze skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 40 dag mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego
  • Szczypta soli
  • Czekolada
  • Lukier biały

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Następnie miksować na mniejszych obrotach i dodawać na przemian mąkę, olej i wodę.



Krok 3

Po wyczerpaniu wszystkich składników ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z kakao i aromatem rumowym. Jasne ciasto wymieszać ze skórką pomarańczową. Ciasto wykładać na przemian jasne i ciemne do jednej dużej lub 2 mniejszych foremek keksowych. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do suchego patyczka około 40-45 minut.



Wskazówki

Ciasto ozdobić według uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.