Pozwól się zachwycić kruchości tego deseru. Słodko-kwaśne połączenie rabarbaru, truskawek i jabłek to jest coś, przy czym nie da się przejść obojętnie. Jest to bardzo szybkie i proste danie.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rabarbar umyj i pokrój, tak samo jabłka oraz truskawki. Przełóż wszystkie owoce do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. W miseczce połącz cukier i cynamon, a następnie posyp taką mieszanką owoce. Odłóż naczynie na bok, aby puściły sok.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Posiekaj miękkie masło i dodaj do suchych składników. Zagnieć kruszonkę. Dodaj brązowy cukier i płatki owsiane. Tak powstałą kruszonką posyp mieszankę owoców.
Piecz przez 40-50 minut lub do momentu lekkiego zarumienienia z wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno. Serwuj z gałką lodów. Smacznego!
Dodaj komentarz