Ciecierzyca po bretońsku

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag ciecierzycy
  • 15-20 dag wędzonego boczku
  • ½ kg kiełbasy śląskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny.



Krok 2

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki, zamieszać, podsmażyć.



Krok 3

Wędlinę dodać do ciecierzycy, wsypać majeranek i gotować do miękkości. Na tą samą patelnię włożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1-2 łyżki wody, smażyć 3-4 minuty. Połączyć z ugotowaną ciecierzycą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszając gotować przez kilka minut. Podawać z pieczywem.



Wskazówki

Do tego dania można wykorzystać ciecierzycę z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.