Zupa krem z dyni i marchewki

Piękny, dodający energii kolor i wyborny smak – taka właśnie jest zupa krem z dyni i marchewki. Idealna na szare, jesienne dni. Z pewnością doda im koloru.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg obranej ze skórki dyni
  • - 1 kg marchewek
  • - 3 szklanki wody
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 1 cebula
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 7 łyżek Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.



Krok 2

Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy dynię i marchewkę, a następnie razem podsmażamy.



Krok 3

Obieramy pietruszkę i seler, kroimy je w kostkę. W garnku gotujemy wodę, dodajemy pietruszkę i seler – gotujemy, aż będą miękkie. Dodajemy przesmażoną dynię i marchewki z cebulą – gotujemy razem ok. 10 minut.



Krok 4 

Po tym czasie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Mieszamy. Dekorujemy zupę listkami natki pietruszki oraz łyżką śmietanki Łaciatej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.