Piękny, dodający energii kolor i wyborny smak – taka właśnie jest zupa krem z dyni i marchewki. Idealna na szare, jesienne dni. Z pewnością doda im koloru.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy dynię i marchewkę, a następnie razem podsmażamy.
Obieramy pietruszkę i seler, kroimy je w kostkę. W garnku gotujemy wodę, dodajemy pietruszkę i seler – gotujemy, aż będą miękkie. Dodajemy przesmażoną dynię i marchewki z cebulą – gotujemy razem ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Mieszamy. Dekorujemy zupę listkami natki pietruszki oraz łyżką śmietanki Łaciatej.
Dodaj komentarz