Deser bananowa fantazja

Pyszny, bardzo prosty do wykonania i niezwykle efektowny deser. Warstwa biszkoptów, budyń waniliowo - bananowy, świeża bita śmietana, banany...mniam! Nie wymaga pieczenia ani specjalnego przygotowania. Wystarczy połączyć składniki i schłodzić w lodówce.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie (ok 150 g) biszkoptów waniliowych
  • 3 średnie dojrzałe banany (ale bez brązowych plamek na skórce)
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 200 ml mleka zagęszczonego Łaciate niesłodzone
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki Łaciata 30 lub 36%
  • 150 g serka Mascarpone Mlekpol
  • 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka płynnego miodu.
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (12-16 g) z ziarnami wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

Przygotowanie

Krok 1

Z 200 ml mleka odlej 100 ml, które wymieszaj z 1 opakowaniem budyniu waniliowego. Resztę mleka wymieszaj z mlekiem zagęszczonym, całość zagotuj i przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowy, jeszcze ciepły budyń zmiksuj na gładką masę z obranym i pokrojonym na plasterki 1 dojrzałym bananem.
Przykryj garnek z budyniem folią spożywczą (dzięki temu nie wytworzy się twarda skorupka) i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 2

Schłodzoną śmietankę (powinna schładzać się w lodówce przez minimum 12 godzin przed użyciem) ubij mikserem na wysokich obrotach. W trakcie ubijania, po jednej minucie dodaj przesiany przez sitko (w celu wyeliminowania grudek) cukier puder oraz cukier waniliowy (jeśli używasz esencji waniliowej, dodaj ją na sam koniec ubijania) zamieszaj dokładnie i kontynuuj ubijanie aż śmietanka podwoi objętość i zrobi się sztywna.
Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj na wolnym obrotach miksera tylko do połączenia składników.



Krok 3

Pozostałe banany obierz, pokrój na ok 0,5 cm plastry i skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją) a następnie wymieszaj z łyżką miodu.



Krok 4

Na dno przezroczystego naczynia nałóż połowę budyniu, wyrównaj powierzchnię a następnie ułóż warstwę z biszkoptów, lekko dociśnij. Podziel masę śmietankową na dwie części i jedną ułóż na biszkoptach, wyrównaj. Dodaj drugą porcję budyniu, a następnie ułóż warstwę z bananów (odłóż kilka plasterków do dekoracji), dociśnij delikatnie, wyrównaj z wierzchu i nałóż drugą porcję masy śmietankowej. Wygładź powierzchnię i udekoruj ją plasterkami banana i /lub kilkoma biszkoptami oraz opcjonalnie listkami świeżej mięty.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzone. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.