Tradycyjny, francuski deser, który pokochał cały świat. Jesienią polecamy przygotować go z dynią. Deser pokryty jest charakterystyczną chrupiącą, a zarazem ciepłą warstwą cukru.
Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min.
Upieczoną dynię kroimy na kawałki i obieramy ze skórę. Miksujemy blenderem na mus, aż do uzyskania gładkiej masy
Do garnka wlewamy śmietankę Łaciatej, dodajemy cukier. Rozcinamy laskę wanilii na pół i wsypujemy do garnka ziarenka. Wszystko razem zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy 6 żółtek. Następnie wlewamy do nich śmietankę Łaciatą z wanilią i delikatnie mieszamy. Dodajemy mus z dyni i doprawiamy masę cynamonem. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku ok. 1 h w temp. 100 stopni.
Po upieczeniu, odstawiamy Crème brûlée do wystudzenia i wkładamy do lodówki na min. 3 h. Gotowy Crème brûlée posypujemy cukrem i poddajemy go procesowi krystalizacji. Podpalamy wierzch foremek za pomocą palnika gazowego lub zapalniczki.
Dodaj komentarz