Crème brûlée z dyni

Tradycyjny, francuski deser, który pokochał cały świat. Jesienią polecamy przygotować go z dynią. Deser pokryty jest charakterystyczną chrupiącą, a zarazem ciepłą warstwą cukru.

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g Śmietanki Łaciatej 36%
  • - pół szklanki białego cukru
  • - 6 żółtek
  • - 200 g dyni
  • - 1 laska wanilii
  • - 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • - cynamon
  • - foremki do zapiekania

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min.



Krok 2


Upieczoną dynię kroimy na kawałki i obieramy ze skórę. Miksujemy blenderem na mus, aż do uzyskania gładkiej masy



Krok 3

Do garnka wlewamy śmietankę Łaciatej, dodajemy cukier. Rozcinamy laskę wanilii na pół i wsypujemy do garnka ziarenka. Wszystko razem zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 4


Ubijamy 6 żółtek. Następnie wlewamy do nich śmietankę Łaciatą z wanilią i delikatnie mieszamy. Dodajemy mus z dyni i doprawiamy masę cynamonem. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku ok. 1 h w temp. 100 stopni.



Krok 5

Po upieczeniu, odstawiamy Crème brûlée do wystudzenia i wkładamy do lodówki na min. 3 h. Gotowy Crème brûlée posypujemy cukrem i poddajemy go procesowi krystalizacji. Podpalamy wierzch foremek za pomocą palnika gazowego lub zapalniczki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.