Ryż z wołowiną i warzywami to bardzo proste, szybkie, pyszne danie polecane szczególnie jako potrawa obiadowa. Pięknie prezentuje się na talerzu dzięki kolorom, jakie wprowadza papryka i groszek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam
300 g mięsa wołowego umieszczamy na rozgrzanej patelni, do której dodajemy 100 g groszku. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dajemy ją na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy 300 g ryżu oraz przyprawy.
Czosnek rozdrabniamy, po czym dodajemy do ryżu z wołowiną. Do całości dolewamy 1 szklankę wody i smażymy przez 5 minut.
Całość doprawiamy do smaku imbirem i ostrą papryką czerwoną (po 1 łyżeczce z każdego rodzaju przyprawy). Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 5 łyżek posiekanego szczypiorku. Dusimy przez 5 minut.
Nakładamy na talerz i dekorujemy sezamem.
Dodaj komentarz