Crostini to małe kanapki rodem z Włoch. Bazą najczęściej jest grillowana bagietka, delikatnie skropiona oliwą z oliwek. Dziś proponujemy wersję z miękkim twarogiem i pieczoną papryką. Crostini idealnie sprawdzą się na kolację lub jako imprezowe przekąski - najlepiej przygotować wiele wariantów smakowych, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie.
Danie: Kolacja
Osób: 2-3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić oliwą z oliwek i położyć na blaszce skórą do góry. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Skórka papryki powinna być mocno przypieczona.
Paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do plastikowego pudełka lub torebki strunowej (ułatwi to zdjęcie skórki) na około 10 minut, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na paski.
Obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C. Kromki bagietki posmarować oliwą z oliwek (np. pędzelkiem). Wstawić do piekarnika i piec z obu stron, aż grzanki będą chrupkie.
Wyjąć bagietkę z piekarnika i położyć na nich pokrojony w plasterki, posolony twaróg. Położyć paski pieczonej papryki, lekko oprószyć solą i pieprzem. Wierzch posypać pokruszonym twarogiem. Na koniec całość skropić oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz