Crostini z twarogiem i pieczoną papryką

Crostini to małe kanapki rodem z Włoch. Bazą najczęściej jest grillowana bagietka, delikatnie skropiona oliwą z oliwek. Dziś proponujemy wersję z miękkim twarogiem i pieczoną papryką. Crostini idealnie sprawdzą się na kolację lub jako imprezowe przekąski - najlepiej przygotować wiele wariantów smakowych, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie.

Danie: Kolacja

Osób: 2-3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2-3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 dużych kromek bagietki, pokrojone pod ukosem
  • 200 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 2 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 220°C.



Krok 2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić oliwą z oliwek i położyć na blaszce skórą do góry. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Skórka papryki powinna być mocno przypieczona.



Krok 3

Paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do plastikowego pudełka lub torebki strunowej (ułatwi to zdjęcie skórki) na około 10 minut, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na paski.



Krok 4

Obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C. Kromki bagietki posmarować oliwą z oliwek (np. pędzelkiem). Wstawić do piekarnika i piec z obu stron, aż grzanki będą chrupkie.



Krok 5

Wyjąć bagietkę z piekarnika i położyć na nich pokrojony w plasterki, posolony twaróg. Położyć paski pieczonej papryki, lekko oprószyć solą i pieprzem. Wierzch posypać pokruszonym twarogiem. Na koniec całość skropić oliwą z oliwek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.