Cukiniowa szakszuka - zielona szakszuka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • kawałek pora - część zielona
  • 1 mały ząbek czosnku
  • suszony cząber
  • 3 jajka klasa "L"
  • 1 łyżka oleju
  • posiekany szczypiorek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni podsmażamy pokrojoną zieloną część pora, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy startą wraz ze skórką młodą cukinię i dusimy na małym ogniu do jej miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz cząbrem, a następnie robiąc trzy wgłębienia, wbijamy jajka - po jednym do jednego wgłębienia. Zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię pokrywką, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało dalej płynne. Zdejmujemy z ognia, a wierzch oprószamy odrobiną soli i pieprzu oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.