Cukiniowa szakszuka - zielona szakszuka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

przygotowanie składników

  • 1 młodą cukinię,
  • kawałek pora - część zielona,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • suszony cząber,
  • 2 jajka klasa "L",
  • 1 łyżka oleju,
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni podsmażamy pokrojoną zieloną część pora, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy utartą wraz ze skórką młodą cukinię i dusimy na małym ogniu do jej miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz cząbrem a następnie robiąc dwa wgłębienia wbijamy jajka - po jednym do jednego wgłębienia. Zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko się ścięło a żółtko pozostało dalej płynne. Zdejmujemy z ognia a wierzch oprószamy odrobiną soli i pieprzu oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.