Pyszny i słodki pieczony budyń to pomysł na oryginalne i wykwintne śniadanie. Łatwy w przygotowaniu, zasmakuje nie tylko tym najmłodszym. Możemy dodać ulubione owoce. Najlepiej przygotować go wieczorem, aby rano był odpowiednio schłodzony.
Danie: Śniadanie
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.
Do miski rozbijamy jajko i dodajemy 3 żółtka jajek. Dodajemy cukier i mieszamy wszystko, aż do połączenia się składników. Najlepiej robić to trzepaczką. Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka z wanilią i energicznie mieszamy.
Strąki wyjmujemy z mleka. Mleko bardzo powoli wlewamy do miski z jajkami, cały czas mieszając energicznie.
Zdejmujemy powstałą pianę z wierzchu i przelewamy do naczynek żaroodpornych. Zagotowujemy wodę w czajniku.
Foremki wstawiamy do głębokiej blaszki (keksówki) i wlewamy do środka blaszki wrzątek do połowy wysokości naszych foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale zostawiamy jeszcze miseczki wewnątrz na kolejne 5 minut.
Wyjmujemy i chłodzimy przez jakieś 3 godziny albo nawet całą noc.
Podajemy z umytymi truskawkami i polewamy odrobiną soku malinowego lub truskawkowego.
Dodaj komentarz