Curry z kurczakiem mango i orzechami nerkowca

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g piersi z kurczaka
  • - 200 g mleka kokosowego
  • - 100 g ryżu jaśminowego
  • - 1 średnie mango
  • - świeża kolendra
  • - 1 łyżka oleju
  • - garść orzechów nerkowca

Marynata

  • - 1 opakowanie przyprawy curry
  • - 1 łyżka startego imbiru
  • - kawałek papryczki chili
  • - 1 łyżka oleju
  • - pół ząbka czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. W osobnym głębokim naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dodać mięso i wymieszać tak, aby marynata pokrywała wszystkie kawałki po czym odstawić na minimum pół godziny.



Krok 2

Mango obrać, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę lub krótko zblendować. W wysokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Dodać sos mango i ponownie smażyć przez około minutę.



Krok 3

Dolać mleko kokosowe( w temperaturze pokojowej). Gotować całość przez kolejne 2 do 5 minut. Podawać na ryżu jaśminowym posypane orzechami nerkowca, papryczką chili i świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.