Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pieprz czarny,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz ziołowy,
  • ok 1 łyżeczki soli,
  • 300 g wędzonego boczku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkami, rozgniecionym czosnkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso dobrze wymieszać, a na końcu dodać posiekaną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy kukurydzę z fasolą. Delikatnie wmieszać w mięso, aby nie rozgnieść ziaren fasoli. Plasterkami boczku wyłożyć szczelnie keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm, tak aby końce wystawały ponad formę. Nałożyć masę mięsną, dociskając do dna i założyć wierzch wystającymi plasterkami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i pokroić w grube plastry. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.