Dziś, trochę zapomniane - jednak jeszcze nie tak dawno bardzo popularne - cynaderki, czyli nerki wieprzowe. Wymagają trochę czasu przygotowania - ale warto spróbować.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cynaderki moczymy w zimnej wodzie 3 razy przez godzinę (za każdym razem zmieniamy wodę na świeżą). Następnie oczyszczamy je z błonek i żyłek, ponownie umieszczamy w zimnej wodzie - tym razem na ok. 2 godziny. Po tym czasie nerki kroimy na mniejsze kawałki.
Cynaderki umieszczamy w garnku z wodą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli. Obgotowujemy ok. 40 minut, a następnie wymieniamy wodę, znów solimy i gotujemy kolejne 2 godziny.
Pieczarki, marchewkę, pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. Por kroimy na talarki. Warzywa i pieczarki podsmażamy na oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy cynaderki, a następnie zalewamy wszystko śmietanką Łaciatą połączoną z mąką, sokiem z cytryny i majerankiem.
Podajemy np. z ogórkiem.
Dodaj komentarz