Modra kapusta duszona z porem i jabłkiem

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

wszystkie składniki:

  • 2 małe główki czerwonej kapusty (w sumie 2,5 kg),
  • 1 duży por,
  • 3 twarde jabłka,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki octu winnego

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki i dusimy przez około 10 minut, aż się zeszkli. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Szatkujemy kapustę i dodajemy do pora. Wlewamy wodę (mniej, niż wynosi poziom kapusty) i gotujemy około 30 minut. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy ocet winny.



Wskazówki

Warto włączyć czerwoną kapustę do swojej diety, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.