Wszystkie składniki ciasta ucierać razem, przez ok. 5 min. Masa będzie gęsta, ale lejąca. Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można także odrysować mniejsze kółka i piec w większej formie. Na każdą warstwę wylać 2-3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec ok. 10 min. w 200-225 C. Powinno wyjść ok. 6-8 warstw.
Cytryny wyszorować, wyparzyć, skórkę otrzeć. W niedużym rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu dodać masło i sok z cytryn. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko.
W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd, do połączenia. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Dodać do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Jeden z placków położyć na paterze, rozsmarować krem z lemon curd, przykryć następnym, aż do skończenia się placków. Wierzch i boki także posmarować tym kremem. Ubić kremówkę, wymieszać z pozostałym lemon curd. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić kremem do dekoracji oraz wiórkami z czekolady.
Dodaj komentarz