Przygotuj marynatę: oliwę, sól, pieprz i majeranek wymieszaj.
Schab umieść w woreczku lub w rękawie do pieczenia. Dodaj marynatę, wraz z pokrojoną cebulą, czosnkiem, liśćmi oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i ziele angielskie. Woreczek zapakuj próżniowo lub porządnie zamknij.
Mięso włóż do piekarnika używając funkcji Sous Vide na 4,5 godziny lub w klasycznym piekarniku: program góra-dół, 160°C na 1,5h.
W garnku ugotuj marchewki w osolonej wodzie.
Przygotuj puree. Ugotowane marchewki odcedź, dodaj do nich masło oraz gałkę muszkatołową i zblenduj.
Przygotuj sos pieczarkowy. Szalotkę pokrój na drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i podsmaż szalotkę. Pokrój pieczarki i dorzuć je na patelnię. Całość podlej wywarem, dodaj ziele angielskie oraz śmietankę UHT Łaciatą 18%. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz pokrojoną zieloną pietruszkę.
Gotowy schab podawaj z sosem pieczarkowym i puree z marchewki. Smacznego!
Dodaj komentarz