Schab w sosie własnym z puree z marchewki i sosem pieczarkowym

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 sztuki liści laurowych
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • kilka sztuk świeżych liści oregano
  • sól
  • pieprz

Puree z marchewki:

  • 6 marchewek
  • 2 łyżki masła ekstra Łaciate
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos pieczarkowy:

  • 1 szalotka
  • 300 g pieczarek
  • 100 ml wywaru
  • 1/3 szklanki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 3-4 sztuki ziela angielskiego
  • oliwa do smażenia
  • garść zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę: oliwę, sól, pieprz i majeranek wymieszaj.



Krok 2

Schab umieść w woreczku lub w rękawie do pieczenia. Dodaj marynatę, wraz z pokrojoną cebulą, czosnkiem, liśćmi oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i ziele angielskie. Woreczek zapakuj próżniowo lub porządnie zamknij.



Krok 3

Mięso włóż do piekarnika używając funkcji Sous Vide na 4,5 godziny lub w klasycznym piekarniku: program góra-dół, 160°C na 1,5h.



Krok 4

W garnku ugotuj marchewki w osolonej wodzie.



Krok 5

Przygotuj puree. Ugotowane marchewki odcedź, dodaj do nich masło oraz gałkę muszkatołową i zblenduj.



Krok 6

Przygotuj sos pieczarkowy. Szalotkę pokrój na drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i podsmaż szalotkę. Pokrój pieczarki i dorzuć je na patelnię. Całość podlej wywarem, dodaj ziele angielskie oraz śmietankę UHT Łaciatą 18%. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz pokrojoną zieloną pietruszkę.



Krok 7

Gotowy schab podawaj z sosem pieczarkowym i puree z marchewki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.