Sernik chałwowy

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • herbatniki czekoladowe 200 g, ,
  • masło 100 g,

Masa serowa:

  • ser na sernik 1 kg, ,
  • serek mascarpone 250 g, ,
  • chałwa waniliowa 300 g, ,
  • cukier puder 1/2 szk, ,
  • jajka 5 szt,,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,

Polewa:

  • czekolada mleczna 100 g, ,
  • mleko łaciate 4 łyżki,

Dodatkowo:

  • posiekany orzechy i chałwa do dekoracji,

Przygotowanie

Krok 1

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło i wyłożyć dno tortownicy. Oba rodzaje sera przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder i utrzeć. Chałwę pokruszyć widelcem i dodać do sera (zostawić trochę do dekoracji). Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować. Masę wylać na spód i piec przez 60 – 70 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy sernik wystygnie przygotować polewę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla, dodać mleko i rozpuścić. Przygotowana polewą polać sernik. Udekorować pozostałą chałwą oraz posiekanymi orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.