Wspaniały przepis na muffinki dyniowe. Nie wiesz do czego wykorzystać dynię? Koniecznie przygotuj słodki i zdrowy smakołyk dla swojej rodziny. Idealnie sprawdzą się jesienią.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Dynię kroimy na kilka części, wyjmujemy cały miąższ. Układamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i usuwamy skórkę. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Do wysokiej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło. Po ostudzeniu, do masła dodajemy jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie wrzucamy zblendowaną dynię. Całość mieszamy. Łączymy mokre i susze składniki. Mieszamy łyżką. Uzyskana masa nie musi być jednolita.
Na blaszce układamy formy do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem.
Pieczemy 25-30 minut.
Dodaj komentarz