Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

Przygotowanie:

Śliwki umyj w zimnej wodzie, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do szerokiego garnka z grubym dnem. Dodaj cukier oraz cynamon i 100 ml zimnej wody. Wymieszaj dokładnie i postaw garnek na średniej mocy palnika. Gdy śliwki się zagotują, zmniejsz moc palnika i przez kolejne 60 - 75 minut gotuj owoce na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy śliwki zaczną się rozpadać a powidła wyraźnie zgęstnieją, dodaj połamaną na kostki czekoladę. Zamieszaj i gotuj całość przez 5 minut. Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw na zakrętce. Po 5 minutach obróć słoiki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Jeśli chcesz, aby powidła miały gładką konsystencję, zblenduj je blenderem i przełóż do słoików. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.