Kiszone cytryny to tradycyjny dodatek do potraw kuchni marokańskiej. Oryginalny pomysł na wykorzystanie cytrusów.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
10 cytryn dokładnie szorujemy i myjemy, wkładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Cytryny wyjmujemy z wody, odsączamy. Nożykiem nacinamy do ¾ długości tak, aby powstał krzyżyk. W każdą cytrynę wsypujemy łyżkę soli, domykamy i odstawiamy na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciskamy sok.
Na dno słoików wsypujemy pozostałą sól, układamy na niej cytryny oraz dodajemy przyprawy. Do słoików wlewamy sok wyciśnięty z cytryn oraz zalewamy wrzącą wodą. Szczelnie zamykamy.
Kiszone cytryny będą gotowe po ok 4 tygodniach przebywania w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotowe przetwory można przechowywać jeszcze 9-12 miesięcy, a po otwarciu słoika odstawiamy go do lodówki.
W Maroku dodatkowo zalewa się cytryny łyżką oliwy, która niejako zamyka przetwór
Dodaj komentarz