Marokańskie kiszone cytryny

Kiszone cytryny to tradycyjny dodatek do potraw kuchni marokańskiej. Oryginalny pomysł na wykorzystanie cytrusów.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 małych cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 200 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 laski cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • opcjonalnie można dodać inne przyprawy, np. ziarna czarnego pieprzu
  • 2 słoiki o pojemności 1 l

Przygotowanie

Krok 1

10 cytryn dokładnie szorujemy i myjemy, wkładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin.



Krok 2

Cytryny wyjmujemy z wody, odsączamy. Nożykiem nacinamy do ¾ długości tak, aby powstał krzyżyk. W każdą cytrynę wsypujemy łyżkę soli, domykamy i odstawiamy na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciskamy sok.



Krok 3

Na dno słoików wsypujemy pozostałą sól, układamy na niej cytryny oraz dodajemy przyprawy. Do słoików wlewamy sok wyciśnięty z cytryn oraz zalewamy wrzącą wodą. Szczelnie zamykamy.



Krok 4

Kiszone cytryny będą gotowe po ok 4 tygodniach przebywania w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotowe przetwory można przechowywać jeszcze 9-12 miesięcy, a po otwarciu słoika odstawiamy go do lodówki.



Wskazówki

W Maroku dodatkowo zalewa się cytryny łyżką oliwy, która niejako zamyka przetwór

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.