Dip z suszonych pomidorów i czarnych oliwek

Jeśli lubicie suszone pomidory i pochodzącą z kuchni śródziemnomorskiej pastellę do kanapek, koniecznie wypróbujcie dip z suszonych pomidorów z dodatkiem czarnych oliwek. Z pewnością stanie się hitem każdego przyjęcia i pierwszy zniknie ze szwedzkiego stołu. Można go jeść z chipsami, naciosami, ale równie dobrze smakuje z kanapkami i jako sos do makaronu.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • Ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy (można użyć tej z zalewy suszonych pomidorów)
  • Kilka kaparów
  • ¼ łyżeczki soli
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Świeża bazylia
  • Opcjonalnie można dodać 1-2 nieduże dojrzałe pomidory, jeśli pasta jest zbyt gęsta lub koncentrat pomidorowy

Przygotowanie

Krok 1

Suszone pomidory i kapary wyjmij z zalewy.



Krok 2

Do oliwy najlepiej tej z zalewy z suszonych pomidorów dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy: sól, cukier i pieprz. Zmieszaj je dokładnie ze sobą.



Krok 3

Suszone pomidory, kapary, oliwki blenduj powoli dodając do masy oliwę z przyprawami. Wszystkie składniki powinny utworzyć dość gęstą pastę, którą da się nabierać chipsami.



Wskazówki

Jeśli dip ma zbyt gęstą konsystencję, można dodać do niego surowe pomidory lub koncentrat pomidorowy, ale uwaga, by smakiem koncentratu nie zdominować suszonych pomidorów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.