Czekoladowy parfait

Parfait to francuski deser podawany w wysokim kieliszku. Zazwyczaj przygotowuje się go na bazie śmietanki, jajek i cukru. To, jakie warstwy deseru ułożysz, zależy od twojej wyobraźni.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ litra Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • szklanka mocnej kawy
  • 6 łyżek likieru kawowego
  • 8 dużych kruchych ciastek kakaowych
  • 4 kostki czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka i jajka ubijamy. W trakcie dodajemy cukier, aż się rozpuści. Wlewamy 4 łyżki likieru i kawę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.



Krok 2

Teraz pora na ubicie Śmietanki Łaciatej (ważne, aby była schłodzona). Następnie mieszamy ¾ ubitej Śmietanki Łaciatej ze schłodzoną masą. Wstawiamy do lodówki.



Krok 3

Ciasteczka kruszymy i moczymy w pozostałych 2 łyżkach likieru.



Krok 4

Na spód szklanek wlewamy 1/2 masy kawowej. Następnie wsypujemy ciasteczka oraz ubitą śmietankę Łaciatą. Kolejna warstwa to pozostała część masy kawowej. Na wierzch kładziemy porcję odstawionej ubitej Śmietanki Łaciatej.



Krok 5

Tak przygotowane desery chłodzimy. Im dłużej, tym lepiej. Przed podaniem polecamy ozdobić desery startymi kostkami czekolady. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.