Parfait to francuski deser podawany w wysokim kieliszku. Zazwyczaj przygotowuje się go na bazie śmietanki, jajek i cukru. To, jakie warstwy deseru ułożysz, zależy od twojej wyobraźni.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Żółtka i jajka ubijamy. W trakcie dodajemy cukier, aż się rozpuści. Wlewamy 4 łyżki likieru i kawę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Teraz pora na ubicie Śmietanki Łaciatej (ważne, aby była schłodzona). Następnie mieszamy ¾ ubitej Śmietanki Łaciatej ze schłodzoną masą. Wstawiamy do lodówki.
Ciasteczka kruszymy i moczymy w pozostałych 2 łyżkach likieru.
Na spód szklanek wlewamy 1/2 masy kawowej. Następnie wsypujemy ciasteczka oraz ubitą śmietankę Łaciatą. Kolejna warstwa to pozostała część masy kawowej. Na wierzch kładziemy porcję odstawionej ubitej Śmietanki Łaciatej.
Tak przygotowane desery chłodzimy. Im dłużej, tym lepiej. Przed podaniem polecamy ozdobić desery startymi kostkami czekolady. Smacznego!
Dodaj komentarz