Domowa chałka

Danie: Śniadanie

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 300 g wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka
  • sezam - do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce łączymy suche składniki ciasta.



Krok 2

W osobnej misce łączymy jajka, drożdże rozpuszczone w wodzie oraz olej. Dodajemy do składników suchych i miksujemy przez około 5 minut. Ciasto powinno być gęste i gładkie. Odstawiamy na około 2 h w temperaturze pokojowej.



Krok 3

W połowie czasu wyrastania ciasta lekko naciskamy ciasto, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.



Krok 4

Ciasto po czasie 2 h dzielimy na trzy części. Formujemy podłużne wałki.



Krok 5

Blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, formujemy wałki i zaplatamy w warkocz. Odkładamy na kolejne 2 h w temperaturze pokojowej.



Krok 6

Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Wskazówki

Do dekoracji możesz użyć sezamu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.