Placuszki na maślance

Ekspresowe placuszki na maślance, które nie wymagają wyrastania, a mimo to są cudownie puszyste. Można by je nazwać racuchami, jednak nie zawierają drożdży. Świetna propozycja śniadaniowa, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się także w opcji na wynos.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka Maślanki Mrągowskiej,
  • - 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • - 2 jajka,
  • - 3 łyżki cukru,
  • - ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - szczypta soli,
  • - olej lub masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:

  • - miód,
  • - owoce sezonowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

W misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.



Krok 2

W drugiej misce zmiksować maślankę i jajka. Wlać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać - ciasto ma mieć gładką konsystencję, bez grudek.



Krok 3

Na patelni rozgrzać masło lub olej. Nakładać łyżką masę i smażyć na średnim ogniu po około 3 minuty z obu stron.



Krok 4

Przełożyć na talerze i serwować polane miodem, opcjonalnie z owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.