Ekspresowe placuszki na maślance, które nie wymagają wyrastania, a mimo to są cudownie puszyste. Można by je nazwać racuchami, jednak nie zawierają drożdży. Świetna propozycja śniadaniowa, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się także w opcji na wynos.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
W misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce zmiksować maślankę i jajka. Wlać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać - ciasto ma mieć gładką konsystencję, bez grudek.
Na patelni rozgrzać masło lub olej. Nakładać łyżką masę i smażyć na średnim ogniu po około 3 minuty z obu stron.
Przełożyć na talerze i serwować polane miodem, opcjonalnie z owocami.
Dodaj komentarz