Domowe bułeczki śniadaniowe

Danie: Śniadanie

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 370 g wody
  • 18 g drożdży
  • 10 g cukru
  • 40 g roztopionego masła Łaciate
  • 10 g soli

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. W mikserze łączymy wszystkie składniki, dodajemy drożdże i mieszamy na wolnych obrotach przez 3 minuty. Zwiększamy obroty do średnich i miksujemy kolejne 3 minuty. Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy na godzinę.



Krok 2

Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje. W dłoni formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy. Posypujemy mąką i układamy na blaszce. Pozostawiamy na blaszce przez kolejne 30 minut.



Krok 3

Nacinamy bułki ostrym nożem na krzyż. Odstawiamy na 8 minut. Pieczemy w 220°C przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.