Jajka faszerowane z pistacjami

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

8

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Orzechy

Składniki

Składniki:

- 8 jajek

- 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

- 3 łyżki szczypiorku

- 3 łyżki oleju pistacjowego

- 2 łyżki pistacji

- 2 łyżki bułki tartej

- ¼ łyżeczki soli lub do smaku

- ¼ łyżeczki pieprzu do smaku

- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Krok 1
  • Wodę w garnku gotujemy, dodajemy jajka i gotujemy je na twardo czyli ok 11-13 minut. Następnie wyjmujemy, zalewamy zimną wodą i przekrawamy je wzdłuż na pół bardzo ostrym nożem, tak, aby nie uszkodzić skorupek. Wyjmujemy białka i żółtka następnie drobno je siekamy. Wrzucamy do miski.
Krok 2
  • Do posiekanych jajek dodajemy śmietankę Łaciatą, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Krok 3
  • Farszem napełniamy skorupki jajek. Pistacje drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Mieszamy je z bułką tartą. Wierzch jajek posypujemy przygotowaną mieszanką orzechów i bułki tartej.
Krok4
  • Na patelni rozgrzewamy olej pistacjowy i układamy jajka farszem w dół. Smażymy aż się zrumienią. Około 3-4 minut. Podajemy posypane listkami pietruszki.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0