Jajka faszerowane z pistacjami

Orzechy pistacjowe są źródłem cennych tłuszczów oraz witamin. Faszerowane jajka z pistacjami to oryginalne połączenie, które nadaje się na wykwintne śniadanie.

Danie: Śniadanie

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 jajek
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 3 łyżki szczypiorku
  • - 3 łyżki oleju pistacjowego
  • - 2 łyżki pistacji
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu do smaku
  • - natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Wodę w garnku gotujemy, dodajemy jajka i gotujemy je na twardo czyli ok 11-13 minut. Następnie wyjmujemy, zalewamy zimną wodą i przekrawamy je wzdłuż na pół bardzo ostrym nożem, tak, aby nie uszkodzić skorupek. Wyjmujemy białka i żółtka następnie drobno je siekamy. Wrzucamy do miski.



Krok 2

Do posiekanych jajek dodajemy śmietankę Łaciatą, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość mieszamy.



Krok 3

Farszem napełniamy skorupki jajek. Pistacje drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Mieszamy je z bułką tartą. Wierzch jajek posypujemy przygotowaną mieszanką orzechów i bułki tartej.



Krok4

Na patelni rozgrzewamy olej pistacjowy i układamy jajka farszem w dół. Smażymy aż się zrumienią. Około 3-4 minut. Podajemy posypane listkami pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.