Przygotowanie domowego jogurtu jest bardzo łatwe. Jest pyszny i lekki. W sam raz pasuje do musli, owoców czy innych ulubionych dodatków.
Danie: Śniadanie
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Mleko podgrzewamy w garnku do 50 stopni C. Można to w łatwy sposób sprawdzić, jeśli włożysz palec na kilka sekund do mleka i Cię nie parzy oznacza to, że jest to odpowiednia temperatura.
Zdejmujemy mleko z ognia i dodajemy jogurt. Mieszamy przez około 2 minuty, aby składniki się połączyły.
Przelewamy mleko z jogurtem do słoików i zakręcamy. Wychodzi około 1 litr jogurtu. Przykrywamy kocem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 do 20 godzin. Po upływie tego czasu jogurt jest gotowy do spożycia. Słoiki możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
Dodaj komentarz