Kanapka Monte Cristo

Kanapka Monte Cristo wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i zwyczajnie oznacza tosty francuskie z szynką i serem. Nietypowe może wydać się ich serwowanie - oryginalnie dodatkami do wytrawnej kanapki są cukier puder i dżem. Jeśli lubimy połączenie słonego ze słodkim - cóż, chyba jest to śniadanie idealne.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego,
  • 8 plastrów sera żółtego Mlekpol Złoty Mazur,
  • 4 plastry dobrej jakościowo szynki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Opcjonalnie:

  • dżem wiśniowy lub inny ulubiony
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

4 kromki chleba rozłożyć na blacie. Na każdej z nich położyć plaster sera żółtego, plaster szynki i ponownie plaster sera. Przykryć chlebem.



Krok 2

W głębokim talerzu roztrzepać jajka.



Krok 3

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane.



Krok 4

Każdy tost zamoczyć ze wszystkich stron w jajku i położyć na patelnię. Smażyć na umiarkowanym ogniu pod przykryciem z obu stron do zarumienienia i rozpuszczenia sera.



Krok 5

Zdjąć z patelni i serować bez dodatków lub posypane cukrem pudrem oraz posmarowane dżemem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.