Kanapka Monte Cristo wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i zwyczajnie oznacza tosty francuskie z szynką i serem. Nietypowe może wydać się ich serwowanie - oryginalnie dodatkami do wytrawnej kanapki są cukier puder i dżem. Jeśli lubimy połączenie słonego ze słodkim - cóż, chyba jest to śniadanie idealne.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
4 kromki chleba rozłożyć na blacie. Na każdej z nich położyć plaster sera żółtego, plaster szynki i ponownie plaster sera. Przykryć chlebem.
W głębokim talerzu roztrzepać jajka.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane.
Każdy tost zamoczyć ze wszystkich stron w jajku i położyć na patelnię. Smażyć na umiarkowanym ogniu pod przykryciem z obu stron do zarumienienia i rozpuszczenia sera.
Zdjąć z patelni i serować bez dodatków lub posypane cukrem pudrem oraz posmarowane dżemem.
Dodaj komentarz