Postaw patelnię na małym ogniu, nie dodawaj żadnego tłuszczu. Weź połowę orzechów (drugą połowę zostaw na później), gdy patelnia się rozgrzeje, przełóż na nią partie orzechów (w zależności od wielkości patelni, podziel je na 2-3 części tak, aby każdy orzech dotykał powierzchni patelni). Upraż wszystkie orzechy - zajmie Ci to kilka minut. Orzechy powinny lekko się zarumienić i zacząć intensywnie pachnieć.
Uprażone orzechy zdejmij z patelni, przełóż na głęboki talerz i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Laskę wanilii pokrój na drobne kawałki i w takiej formie przełóż ją do blendera lub młynka do kawy. Dodaj łyżeczkę cukru białego i zmiel wszystko razem. Jeśli używasz esencji waniliowej, to dodaj ją pod sam koniec do ubitych białek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywną pianę. Kiedy białka będą już dobrze ubite dodawaj do nich po 1 łyżce cukru pudru, cały czas miksując.
W garnku na małym ogniu zagotuj miód, a następnie dodaj ubite białka. Przy minimalnym dopływie ciepła wolno gotuj masę przez kilkanaście minut, stale mieszając. Uważaj, aby nie przypalić masy.
Do gęstej masy dodaj wcześniej zmieloną wanilię oraz orzechy (część orzechów zostaw do dekoracji). Wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie w tym momencie możesz także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przełóż nugat do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie wyrównaj powierzchnię, lekko ją dociskając. Wstaw do lodówki na minimum 6h. Po tym czasie Twój nugat będzie gotowy. Pokrój go na mniejsze kawałki przed podaniem. Smacznego!
Nugat przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, oddzielając poszczególne kawałki papierem do pieczenia. Tak zabezpieczony nugat można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj komentarz