Trójkolorowy zaplataniec

Autor:

eureka22

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zaczyn

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki wody

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g masła Łaciate
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 2 szczypty soli
  • opakowanie cukru z wanilią
  • jajko+ łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • do uzyskania kolorów:
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka herbaty matcha w proszku lub odrobina zielonego barwnika spożywczego

Kruszonka

  • 100 g masła Łaciate
  • 20 płaskich łyżek mąki
  • 8 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Do małej miseczki wkładamy drożdże, wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczną pracować. Gdy się ruszą, przygotowujemy składniki do ciasta. Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy sól. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na kogel-mogel. Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko. Do miski z mąką wlewamy rozczyn, jajka z cukrami i mleko. Mieszamy i powoli wlewamy rozpuszczone masło. Zagniatamy w tym czasie ciasto ręką do momentu aż masło się skończy i ciasto zacznie odstawać od brzegów miski.



Krok 2

Dzielimy je na 3 części: do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy aż masa będzie jednolita. Do drugiej dodajemy 1 łyżkę herbaty matcha w proszku i również wyrabiamy. A do trzeciej nie dodajemy nic. Ewentualnie aby uzyskać bardziej żółte zabarwienie można dosypać odrobinę kurkumy. Przykrywamy miski z ciastami ściereczką i odstawiamy w ciepły kącik na 30-40 minut aby podwoiły objętość.



Krok 3 

Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Z każdego koloru ciasta robimy po 2 wałeczki (otrzymamy 6 wałeczków) na długość blaszki. Wałeczki o trzech kolorach łączymy na końcu i zaplatamy w warkocz, końce podwijając pod spód. Ciasto wkładamy do foremek. Ponownie odstawiamy aby wyrosło. W tym czasie robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wkładamy kawałki masła i rozcieramy palcami. Zagniatamy kruszonkę. Oba ciasta smarujemy rozmieszanym z mlekiem, jakiem. Obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180 stopni C pieczemy 30-35 minut.



Wskazówki

Przed pokrojeniem ciasta zalecam jego przestudzenie. Inaczej zamiast się kroić będzie się gniotło :-)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.