Dorsz po kołobrzesku

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 50 dag fileta z dorsza bez skóry
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150g mąki pszennej,
  • 250ml mleka Łaciate,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka stopionego masła Łaciate,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Filety posypać solą, pieprzem, oblać sokiem z cytryny i wstawić na godzinę do lodówki.
Oddzielić białka od żółtek. W misce wymieszać mąkę, wlać mleko, żółtka i dokładnie zmiksować.
Do ciasta wlać roztopione, przestudzone masło, cały czas miksując.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z resztą ciasta.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić na 30 minut (nie do lodówki, najlepiej postawić na blacie kuchennym).
Po tym czasie każdy filet dokładnie obtoczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju do zarumienia ciasta.



Wskazówki

Zamiast dorsza można użyć innej ryby

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.