Faszerowane udka

Wyglądają apetycznie i smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymagają dużo pracy, uwagi i umiejętności. Są całkiem tanie i szybkie do przygotowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 udka z kurczaka
  • - 100 g wątróbki drobiowej
  • - 1 natka pietruszki
  • - 2 jajka
  • - 1 cebula
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 1 łyżka czosnku w proszku
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Umyte udka osuszamy i zdejmujemy skórkę tak, by jej nie uszkodzić.



Krok 2

Usuwamy kości. Mięso z udek mielimy razem z wątróbką i cebulą, doprawiamy przyprawami i dodajemy bułkę tartą. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.



Krok 3

Skórę z udek napełniamy farszem, formując kształt udek i pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni, aż skóra będzie rumiana.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.