Wołowina w cieście francuskim

Autor:

MarcinZKuchni

Mięciutka, pyszna, rozpływająca się w ustach wołowina podana w chrupiącym cieście francuskim to luksus, na który warto sobie pozwolić. Jest to bardzo proste w wykonaniu, dobrze prezentujące się wizualnie danie, które jest doskonałe do podania zarówno jako główna potrawa,jak również jako dodatek do obiadu.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g pieczarek
  • - 1 cebula
  • - 4 natki pietruszki
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - 250 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • - 800 g mielonej wołowiny
  • - 2 żółtka
  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • - 1 łyża soli
  • - 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Pieczarki dokładnie myjemy, suszymy, i kroimy na ćwiartki. Obieramy i kroimy cebulę. Płuczemy i drobno kroimy listki z 4 gałązek natki pietruszki.

Krok 2
W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki. Dodajemy łyżkę mąki, a mieszając zasmażamy. Następnie, dalej mieszając, łączymy całość z 250 ml śmietanki Łaciatej 18%. Sos dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Krok 3
W misce mieszamy mięso z 1 żółtkiem, cebulą oraz pokrojonymi liśćmi z 4 natek pietruszki. Dodajemy 4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pieczarkowego. Wyrabiamy gładką masę i doprawiamy ją solą, i pieprzem. Prostokątny kawałek ciasta francuskiego kroimy tak, aby uzyskać 6 prostokątów. Z masy formujemy 6 kotletów, które układamy na cieście i zawijamy.

Krok 4
Kotlety układamy na blaszce i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 40 minut w temp. 190. Podajemy z sosem z pieczarek.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis