Wołowina w cieście francuskim

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

6

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki

- 200 g pieczarek

- 1 cebula

- 4 natki pietruszki

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

- 250 ml śmietanki Łaciatej 18%

- 800 g mielonej wołowiny

- 2 żółtka

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 1 łyża soli

- 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

  • Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Pieczarki dokładnie myjemy, suszymy, i kroimy na ćwiartki. Obieramy i kroimy cebulę. Płuczemy i drobno kroimy listki z 4 gałązek natki pietruszki.

Krok 2

  • W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki. Dodajemy łyżkę mąki, a mieszając zasmażamy. Następnie, dalej mieszając, łączymy całość z 250 ml śmietanki Łaciatej 18%. Sos dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Krok 3

  • W misce mieszamy mięso z 1 żółtkiem, cebulą oraz pokrojonymi liśćmi z 4 natek pietruszki. Dodajemy 4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pieczarkowego. Wyrabiamy gładką masę i doprawiamy ją solą, i pieprzem. Prostokątny kawałek ciasta francuskiego kroimy tak, aby uzyskać 6 prostokątów. Z masy formujemy 6 kotletów, które układamy na cieście i zawijamy.

Krok 4

  • Kotlety układamy na blaszce i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 40 minut w temp. 190. Podajemy z sosem z pieczarek.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0