Mięciutka, pyszna, rozpływająca się w ustach wołowina podana w chrupiącym cieście francuskim to luksus, na który warto sobie pozwolić. Jest to bardzo proste w wykonaniu, dobrze prezentujące się wizualnie danie, które jest doskonałe do podania zarówno jako główna potrawa,jak również jako dodatek do obiadu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Pieczarki dokładnie myjemy, suszymy, i kroimy na ćwiartki. Obieramy i kroimy cebulę. Płuczemy i drobno kroimy listki z 4 gałązek natki pietruszki.
W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki. Dodajemy łyżkę mąki, a mieszając zasmażamy. Następnie, dalej mieszając, łączymy całość z 250 ml śmietanki Łaciatej 18%. Sos dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce mieszamy mięso z 1 żółtkiem, cebulą oraz pokrojonymi liśćmi z 4 natek pietruszki. Dodajemy 4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pieczarkowego. Wyrabiamy gładką masę i doprawiamy ją solą, i pieprzem. Prostokątny kawałek ciasta francuskiego kroimy tak, aby uzyskać 6 prostokątów. Z masy formujemy 6 kotletów, które układamy na cieście i zawijamy.
Kotlety układamy na blaszce i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 40 minut w temp. 190. Podajemy z sosem z pieczarek.
Dodaj komentarz