Dorsz z żurawiną

Zachwycająca potrawa na Wigilię dla całej rodziny. Dorsz podany trochę inaczej niż tradycyjnie – mianowicie ze słodką żurawiną. Potrawa pozytywnie zaskakuje smakiem i wyglądem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Filety z dorsza posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy żurawiną i gorczycą.



Krok 2

Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, co pewien czas obracając rybę.



Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Następnie umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.